Over mij Mijn “carrière” in het kort

Introductie

Wie ben ik?
Ik ben Hilde Salverda (1949), heb 47 jaar in Amsterdam gewoond en woon sinds 2017 in Leeuwarden. Van oorsprong ben ik opgeleid voor het sociaal-cultureel werk als jeugdleider en sociaal werker. Dat werk heb ik gedaan tot 1980, voornamelijk in volksbuurten in Amsterdam. Hoewel mijn hart in dat werk zat, ik iedere dag met plezier naar mijn werk ging en ik bovendien een goed betaalde en verantwoordelijke positie had verworven, wilde ik dat werk toch niet voor de rest van mijn leven blijven doen. Deels omdat ik zelf te weinig aan mijn trekken kwam en vooral omdat ik mijn creativiteit en ideeën maar zeer beperkt kwijt kon. Dat werd steeds belangrijker voor me.

Maar wat dan? Go with the flow!
Ik ben eerst gaan werken als huisschilder en timmermansknecht om uit te vinden wat ik dan wilde en tegelijkertijd de kost te verdienen. Vanaf 1985 ben ik ook gaan werken in Theater De Balie in Amsterdam, waar ik 9 jaar gewerkt heb. Ik deed daar van alles en nog wat: kaartjes scheuren, tafeltjes opruimen, het assisteren van de accountant, begeleiding van acteurs en sprekers, productiewerk voor groepen, etcetera.

Rietveld Academie
In 1985 ben ik aangenomen op de avondopleiding van de Rietveld Academie, afdeling Grafisch Ontwerpen. Vijf jaar lang 5 avonden per week en overdag werken aan schoolopdrachten. In combinatie met mijn andere werkzaamheden een pittige opgave. In 1990 ben ik afgestudeerd. Vanaf 1990 heb ik altijd gewerkt als zelfstandig ontwerper en vormgever, naast mijn andere activiteiten.

Theater

De Wassen Neus
Door mijn werk in Theater De Balie ben ik in contact gekomen met Chaim Levano, musicus en theatermaker en toen de nog enig overgebleven Nederlandse DaDaïst. Met hem en zijn stichting De Wassen Neus/Chaim Levano heb ik vanaf 1986 elf jaar nauw samengewerkt. Bij De Wassen Neus was ik (mede-)verantwoordelijk voor productie, vormgeving van de projecten en financiën, en eindverantwoordelijk voor de pr.
We hebben in die jaren erg leuke, mooie en “krankzinnige” projecten bedacht en uitgevoerd, o.a. in de Beurs van Berlage, het Rijksmuseum en vele theaters. Daar denk ik dan ook met erg veel plezier aan terug. Wat ik in de samenwerking met Chaim vooral geleerd heb, is om de fantasie de vrije loop te laten, dat niets te gek is en alles te realiseren is (is het niet op de ene, dan wel op de andere manier).

Handtheater
Vanaf 1987 tot 2007 was ik nauw betrokken bij het doventheater Handtheater. In 1987 was dit nog een amateurgezelschap. In 1990 hebben we Handtheater omgevormd tot een professionele theatergroep met een eigen theater, het enige doventheater in Nederland.
Tot 2007 werkte ik daar 24 uur per week en was (mede-)verantwoordelijk voor beleid, nieuwe theater- en schoolprojecten, productie en financiën. Daarnaast deed ik alles wat nodig was voor marketing, pr. en vormgeving.
Naast Handtheater werkte ik als zzp-er voor diverse instellingen en bedrijven. Ik was in te huren als ontwerper, copywriter, redacteur en dtp-er.
 
N.B. In 2015 is Handtheater opgehouden te bestaan door geldgebrek. In een van de bezuinigingsrondes op het gebied van kunst en cultuur sneuvelden ook de structurele subsidies voor Handtheater.

Beeldende kunst

Education permanente
Vanaf 2007 ben ik mijn deskundigheid op het gebied van presentatie, marketing en pr meer specifiek gaan richten op kunstenaars, hiertoe aangezet door kunstenaars uit mijn netwerk. Ik ben me toen ook verder gaan verdiepen in het hele online-gebeuren omdat effectieve presentatie, marketing en pr op internet andere eisen stelt dan offline marketing. Hier heb ik een hele studie van gemaakt en daar trek ik nog steeds wekelijks 1 dag voor uit omdat ook internet en de media voortdurend in ontwikkeling zijn. Permanente educatie dus!

Branding
Ik heb allerlei dingen uitgeprobeerd, sommige tamelijk succesvol, andere minder geslaagd. Wat ik echter het liefste doe, is heel nauw samenwerken met een handjevol kunstenaars met het doel hun mogelijkheden uit te breiden en hun bekendheid te vergroten. Voor hen wil ik graag mijn ideeën, ervaring en deskundigheid inzetten. Dat is een totaalpakket. Ik denk mee over cursussen en exposities, ik ontwikkel een huisstijl, ik bedenk en ontwerp de online en offline marketing (o.a. website, YouTube video’s, flyers, persberichten), ik denk mee over nieuwe mogelijkheden en inkomstenbronnen, ik leer de kunstenaar hoe om te gaan met sociale media, etcetera, etcetera.

Gereduceerde prijs voor kunstenaars
Probleem hierbij was en is dat veel kunstenaars niet voldoende geld hebben om mij te kunnen betalen voor de kwaliteit die ik lever en het intensieve werk dat ik voor hen verricht.
Dankzij het feit dat ik nu gepensioneerd ben en niet meer volledig afhankelijk ben van inkomen uit werk, heb ik nu de vrijheid om alleen nog dát werk te doen dat ik leuk en zeer de moeite waard vind, zonder daarvoor de volle prijs te vragen die ik commerciële bedrijven en instellingen wel bereken.

Meer weten? U kunt hier mijn CV downloaden

Deel dit FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail