EU en de BTW-wet voor digitale producten 4 Hoe zo min mogelijk tijd aan je boekhouding besteden, het aanzienlijk vereenvoudigen en toch voldoen aan de wet?

Dé oplossing voor eenmansbedrijven

Zoals zo vaak gebeurt op internet hebben een paar slimmerikken een oplossing bedacht voor het boekhoudkundig probleem als gevolg van de nieuwe Europese BTW-wet voor Digitale Producten.
Een eenmansbedrijfje – zoals de meeste kunstenaars en fotografen hebben – zal nooit kunnen voldoen aan de voorwaarde van deze wet dat de BTW over de verkopen ingediend en verrekend moeten worden met het land van herkomst van de koper van je digitale producten. Tenminste … dat zal je niet lukken als je zelf handmatig die boekhouding per land moet gaan bijhouden.
 
In artikel 2 en artikel 3 in deze serie artikelen over de EU en de nieuwe BTW-wet heb ik al een aantal mogelijkheden opgesomd waarmee je in feite deze wet op een legale manier ontloopt.
In dit artikel beschrijf ik 2 manieren die – het beste in combinatie met elkaar – het mogelijk maken om wél zelf digitale producten te verkopen op je website en toch je boekhouding overzichtelijk en eenvoudig te houden zonder dat het je veel extra tijd kost, terwijl je tegelijkertijd voldoet aan de voorwaarden van de nieuwe BTW-wet. Dat wil zeggen dat je de herkomst van je kopers nagaat,een BTW-boekhouding per land indient en BTW afdraagt aan alle landen van herkomst van je kopers.

VAT Mini One Stop Shop oftewel VAT MOSS

De VAT MOSS is in Engeland bedacht om kleine zelfstandigen in staat te stellen internationaal digitale producten te verkopen zonder de nieuwe EU-wet te overtreden. Om hier gebruik van te kunnen maken, meldt je jezelf aan bij de Engelse belastingdienst. Daarna kun je je registreren als gebruiker van VAT MOSS. Op de website van VAT MOSS staan alle stappen beschreven die je dient te volgen.
Eenmaal per kwartaal dien je daarna een overzicht in van inkomsten en uitgaven bij het Schotse HMRC (een soort payroll bedrijf gelieerd aan de Engelse overheid). Zij sturen vervolgens de relevante gegevens naar de belastingdiensten in de afzonderlijke landen van herkomst van je kopers en regelen de afhandeling hiervan. Dat scheelt dus een hoop gedoe want na aanmelding hoef je dit nog maar bij één instituut in te dienen.
 
Het maken van kwartaaloverzicht brengt ook heel veel werk met zich mee, want je moet immers het land van herkomst van je kopers achterhalen, de BTW tarieven van dat land berekenen en per land een aparte boekhouding maken. Maar nee! Ook daar is al een oplossing voor bedacht!
Na het installeren van een plug-in in WordPress, hoef je alleen nog maar een keurig rapport van je online verkopen uit te printen om dit vervolgens rechtstreeks te versturen naar Schotland.

WooCommerce Taxamo
EU VAT Compliance

Deze WordPress plug-in kan gratis gedownload en geïnstalleerd worden, het werkt echter alleen maar met de (gratis) software van WooCommerce, waarmee je een winkel kunt bouwen in WordPress.
 
Deze plugin

  • identificeert de locatie van de koper van je digitale producten
  • toont op de website de prijs inclusief de correcte BTW voor het land waar de klant zich bevindt
  • als de euro niet het geldige betaalmiddel is, worden de bedragen automatisch geconverteerd naar de munt van dat desbetreffende land
  • alle BTW-percentages worden bijgehouden en zonodig geupdate
  • verkopen aan specifieke landen kunnen worden tegengehouden, indien gewenst
  • de volledige informatie over de locatie van de klant en de berekende BTW worden getoond in je administratie en is te exporteren en uit te printen
  • en nog zo het een en ander aan handigheidjes

In combinatie met ‘VAT Mini One Stop Shop’ is dit een ideale oplossing, want er wordt een uitvoerig rapport opgemaakt dat je zo kunt gebruiken om aangifte te doen bij VAT-MOSS.
 
De betaalde versie van deze plug-in biedt o.a. ook nog de mogelijkheid aan BTW-plichtigen om hun BTW-nummer in te vullen, vervolgens wordt dit gecontroleerd en als het nummer herkend en goedgekeurd wordt, worden deze klanten vrijgesteld van het betalen van BTW en deze informatie wordt tevens vastgelegd in het uit te printen en te versturen rapport.

Deel dit FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail