EU en de BTW-wet voor digitale producten 3 De nieuwe BTW-wet en creatieve oplossingen voor kunstenaars en fotografen

 
In het derde deel van deze serie artikelen geef ik 4 mogelijke oplossingen om te voorkomen dat je een ingewikkelde BTW-boekhouding moet gaan bijhouden voor de verkoop van je digitale producten.
De EU verplicht je vanaf januari 2015 om – afhankelijk van het land van herkomst van je kopers – per land een BTW-boekhouding bij te houden en de BTW-overdracht direct met de belastingdienst van het betreffende land af te handelen.
 
De eerste drie oplossingen die hier genoemd worden om te voorkomen dat je een ingewikkelde BTW-boekhouding per land moet gaan bijhouden, zijn de meest voor de hand liggende oplossingen.
De vierde oplossing voorkomt dat je zelf een boekhouding bij moet houden per land, maar heeft wel als consequentie dat je aanzienlijk minder inkomsten hebt per digitaal product. Je zult mogelijk wel meer verkopen dan je via verkoop op je eigen website doet, wat dus mogelijk meer inkomsten genereert. En uiteraard een grotere bekendheid, een effect dat zich mogelijk niet meteen vertaalt in online-inkomsten, maar ook van een niet te onderschatten waarde is.
 
In het vierde deel van deze serie artikelen zal ik ingaan op mogelijkheden om deze BTW-boekhouding eenvoudiger te maken, in het geval je besluit de verkoop van je digitale producten op je website zelf te blijven doen.
 
 
 

Oplossing 1

Niets meer verkopen via internet
De meest eenvoudige oplossing om je nooit neer druk te hoeven maken over de nieuwe BTW-wet voor digitale producten, is helemaal niets meer online te verkopen.
Dan ben je van het hele probleem af. Het hangt af van wat je doet en/of maakt, of dit ook een verstandige oplossing is want online verkopen – ook van kunst – nemen steeds meer toe zoals de statistieken uitwijzen.

Oplossing 2

“Verkopen” onder een andere noemer
Zoals reeds genoemd in deel 2 van deze artikelenreeks over de nieuwe EU BTW-wet voor Digitale Producten, zijn er een aantal mogelijkheden om onder een andere noemer online geld te verdienen aan je digitale producten, zonder te hoeven voldoen aan de ingewikkelde uitvoering van de nieuwe BTW-wet.

Oplossing 3

Alleen aan landgenoten verkopen
Een andere voor de hand liggende oplossing is dat je alleen nog maar digitale producten verkoopt aan mensen die in je eigen land wonen. Dan hoef je maar 1 boekhouding bij te houden en bij 1 belastingdienst aangifte te doen van je BTW-verkopen. Overigens, ook als je je klanten geen BTWberekent, beschouwt de belastingdienst je verkoopprijs altijd als een bedrag dat is opgebouwd uit brutoprijs + 21% BTW. Houd daar dus rekening mee in je prijsbepaling!

 
 

Oplossing 4

Derden voor je laten verkopen
Je kunt gebruik maken van andere bedrijven c.q. websites om je digitale producten te verkopen. Die bedrijven zijn dan verantwoordelijk voor de BTW-boekhouding.
 
Nadeel is uiteraard dat je niet het volle pond krijgt voor je producten, want je zult (soms een fors) percentage van de verkoopprijs af moeten staan en/of moeten betalen voor je aanmelding en/of voor het publiceren van je e-boeken of foto’s.
Voordeel is dat je verlost bent van het hele gedoe rondom de BTW-boekhouding en -afdracht per land. Een ander groot voordeel is dat je een aanzienlijk groter publiek kunt bereiken dan ooit op je eigen website mogelijk is. De mogelijke toename van verkoopaantallen kunnen opwegen de extra kosten en de aanzienlijk geringere opbrengst per digitaal product.
 
Het is verstandig om dit te beoordelen op lange termijn en niet op korte termijn. Op korte termijn zul je in ieder geval nauwelijks opbrengsten hebben en mogelijk hogere kosten. Je kunt de hoeveelheid digitale producten ongelimiteerd uitbreiden en hoe meer je online hebt, hoe groter de kans op verkoop. De meeste digitale producten zijn tijdloos en kunnen over lengte van jaren verkocht worden.

Oplossing 4A

E-boeken
E-boek is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op computerschermen, tablets, smartphones en e-readers. De inhoud bestaat uit teksten en/of afbeeldingen en/of video’s.
De wijze waarop je e-boek bewaard wordt, bepaalt voor een groot deel welke verkooppunten je kunt gebruiken. Het is daarom verstandig om als je e-boeken wilt gaan verkopen deze als pdf en als epub document te bewaren. Amazon heeft zijn eigen format. Je kunt je .doc document online invoeren en dan formatteert Amazon het naar het juiste formaat.
 
Mogelijke verkooppunten

Internationaal zijn er nog wel een aantal goede en interessante websites te vinden voor je e-boeken. Welke passend zijn voor jouw e-boeken, hangt sterk af van de inhoud daarvan. Even googelen, er er komt van alles tevoorschijn wat het onderzoeken waard is. Het invoeren van de juiste steekwoorden zal je zoektocht aanzienlijk bekorten.

Oplossing 4B

Foto’s en illustraties
Foto’s en illustraties kun je verkopen via Fotostockbureaus. Dit betreft alle digitale afbeeldingen, dus niet alleen fotografie maar ook beeldende kunst en grafische vormgeving. Voorwaarde is dat het copyright van de afbeelding geheel van jou moet zijn.

Fotostockbureaus zullen je foto’s kritisch beoordelen vóórdat ze besluiten je toe te laten als lid. Hun bestaan hangt af van de kwaliteit die ze te bieden hebben. Terecht dus, dat ze kritisch zijn.
Het aanmelden als lid is gratis. Het percentage dat je krijgt schommelt tussen 15% en 45%, afhankelijk van het type licentie dat verkocht wordt. De foto blijft je eigendom, wat verkocht wordt zijn licenties voor gebruik. De verkoopprijzen zijn laag, je moet het hebben van de aantallen.
Het is aan te bevelen om je bij meerdere bureaus aan te melden, zoveel mogelijk foto’s te plaatsen en deze regelmatig te verversen.
 
Alle fotostockbureaus hebben hun eigen voorwaarden, licenties en percentages. Bezoek onderstaande websites voor uitvoerige informatie.

Deel dit FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail