EU en de BTW-wet voor digitale producten 1 De veranderde BTW-wet en de consequenties hiervan voor kleine zelfstandigen

Euroteken-BTW-tarief
BTW-tarieven EU

BTW en digitale producten

Per 1 januari 2015 zijn de BTW-regels voor digitale producten veranderd .

BTW vóór 2015

Vóór 1 januari werd de BTW berekend die geldig was in het land van de verkoper.

BTW vanaf 2015

Nu gelden de BTW-tarieven van het land waar de koper woont. De BTW moet bovendien verrekend worden met de belastingdienst van dat betreffende land.
 
Dat betekent dat u:

  • de koper moet identificeren;
  • het land moet identificeren;
  • BTW-tarieven per land moet weten;
  • de prijzen (mogelijk) per klant en per product aan moet passen;
  • verkoopgegevens 10 jaar moet bewaren.

Waarom een nieuwe wet?

De wetgeving is veranderd om grote bedrijven en multinationals als Google, Amazon, Twitter, Facebook te dwingen tot correcte belastingafdracht. Tot nu toe maakten veel van deze bedrijven handig gebruik (of misbruik zo je wilt) van de meest gunstige belastingtarieven in Europa.
Vaak was dat een ander land dan waarin het bedrijf feitelijk gehuisvest is. Naar het oordeel van de EU maakten ze zich daarmee feitelijk schuldig aan belastingontduiking. We hebben we dan over miljarden die verschuldigd zijn, maar niet betaald worden. Het is dus heel goed dat daar maatregelen tegen genomen worden. Prima!
Het is overigens nog maar afwachten of deze wet zijn doel waar kan maken, daar al deze grote jongens in ieder land gevestigd zijn.

Helaas moeten ook eenmans- en kleine bedrijven zich aan deze wet houden. In Europa zijn 28 landen. Dat is dus veel te veel werk en te gecompliceerd voor kleine zelfstandigen, terwijl er meestal sprake is van een minimale online verkoop.

Een slecht doordachte wet

Internet is onder andere zo fantastisch omdat het grenzeloos is, letterlijk en figuurlijk. Het opent mogelijkheden die zonder internet onmogelijk gerealiseerd zouden kunnen worden en opent deuren die anders gesloten zouden blijven.
Met deze wet echter worden kleine ondernemers meer dan ooit het geval is geweest, aan banden gelegd.
Geen enkele kleine zelfstandige kan het zich permitteren om een dermate ingewikkelde boekhouding bij te gaan houden, de gegevens door geven aan belastingdiensten in meerdere landen en vervolgens ook nog BTW af te dragen aan het meerdere landen. Kortom, een wet waar mijns inziens niet lang genoeg noch goed genoeg over is nagedacht.

Dan maar helemaal niks meer verkopen via internet als kleine zelfstandige?
Nee, dat is niet de juiste conclusie. Maar wel op een andere manier.
(wordt vervolgd)

Deel dit FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail